Praktische informatie

In dit menu vindt u allerhande praktische informatie die u van pas kan komen voor of tijdens uw verblijf in Bulgarije.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

U betaalt in Bulgarije met de lev, die onderverdeeld is in 100 stotinki. Soms kunt u met de euro betalen. Pinautomaten zijn volop aanwezig. U kunt ook geld omwisselen bij de bank of bij een wisselkantoor, waarbij het bij deze laatste over het algemeen sneller en gemakkelijker gaat. Controleert u wel even de wisselkoers, want met name in toeristische plaatsen wil men nog wel eens een voor u ongunstige koers hanteren.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voordelig naar huis bellen kunt u vanuit BTK-kantoren en openbare telefooncellen. Deze openbare cellen worden door verschillende bedrijven beheerd en u heeft dan ook verschillende telefoonkaarten nodig. Deze zijn te koop op het postkantoor en bij kiosken. U kunt in Bulgarije ook gebruik maken van uw mobiele telefoon. In dunbevolkte gebieden is het bereik echter soms slecht. Om hoge kosten te voorkomen kunt u roaming het beste uitschakelen. Verwacht u veel te bellen naar Bulgaarse nummers of wilt u gebruik maken van internet op uw mobiele telefoon, schaf dan een lokale prepaidkaart aan. Internetcafés zijn in de meeste toeristische badplaatsen en grotere steden te vinden. Steeds meer hotels beschikken bovendien over draadloze internetverbindingen, waar u al dan niet tegen betaling gebruik van kunt maken.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Controleert u voordat u op vakantie gaat altijd goed of uw zorgverzekering ziektekosten in het buitenland dekt. Indien dit niet het geval is, kunt u het beste een reisverzekering afsluiten die deze kosten wel dekt. De medische zorg in Bulgarije is goed, maar moderne voorzieningen ontbreken vaak, zeker in openbare ziekenhuizen. U kunt daarom beter naar privéklinieken gaan. Spoedeisende hulp is gratis, indien u over een EHIC pas beschikt. Deze kunt u bij uw zorgverzekering aanvragen. Voor kleine kwalen kunt u advies inwinnen bij apotheken. De taalbarrière kan hier echter voor problemen zorgen. Neemt u uw noodzakelijke medicijnen in elk geval in voldoende hoeveelheid mee.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Bulgarije is een veilige bestemming, maar kleine criminaliteit, zoals diefstal, komt voor. Houd uw waardevolle spullen altijd goed in de gaten en laat niets achter in uw auto. Indien uw hotelkamer over een kluis beschikt, doet u er goed aan hier uw waardevolle spullen in achter te laten. Weest u vooral op drukke plaatsen bedacht op zakkenrollers.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot nog enkele wetenswaardigheden over Bulgarije:

  • De netspanning in Bulgarije bedraagt 220 volt. Hoewel tweepolige stekkers meestal op Bulgaarse stopcontacten passen, kunt u voor de zekerheid het beste een wereldstekker meenemen.
  • Wanneer u een moskee of kerk bezoekt, dient u gepast gekleed te zijn. Dit betekent dat u in een moskee uw schoenen uittrekt en dat vrouwen een hoofddoek om moeten doen. Voor zowel de moskee als de kerk geldt dat vrouwen hun schouders bedekt dienen te hebben en ook blote benen worden niet gewaardeerd. Dit laatste geldt overigens ook voor mannen.
  • Vooral in restaurants rekent men op een fooi van 10-12%. Soms zijn echter al bedieningskosten in rekening gebracht, controleert u altijd even of dit het geval is, want dan hoeft u niet ook nog fooi achter te laten. Taxichauffeurs rekenen ook op een fooi. U kunt bijvoorbeeld het bedrag afronden of 10% bij het bedrag optellen.
  • Bulgarije heeft weinig voorzieningen voor mindervaliden. Openbare gebouwen zijn slecht toegankelijk en trottoirs verkeren vaak in slechte staat. Een lift is ook niet zondermeer vanzelfsprekend in musea en openbare gebouwen. Voorzieningen zijn in kuuroorden veelal beter en ook vijfsterrenhotels zijn beter ingesteld op mindervaliden. Neemt u voor vertrek echter altijd contact op met een hotel om u volledig voor te laten lichten over de mogelijkheden.
  • Wanneer een Bulgaar zijn hoofd schudt, betekent dit, in tegenstelling tot wat u verwacht, een instemming, knikt hij met zijn hoofd, dan betekent dit juist ‘nee’. Om verwarring te voorkomen kunt u het beste de woorden da en ne gebruiken om ja of nee te zeggen.